Czuksanow | Przepisy
50792
page,page-id-50792,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.4,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.3,vc_responsive
 

Przepisy

Potrawy będą tu proste, ale powstaną z tego co zebrane w ogrodzie, więc smaczne takie, że niech się receptury z  Lidla z Okrasą i Wellman schowają…

zimowe szparagi pod beszamelemZaczął się sezon na skorzonerę. Kto wysiał, ten posmakuje, kto tego nie zrobił, niech w przyszłym sezonie pamięta o tym wyjątkowym warzywie. Najprościej i moim zdaniem najlepiej, można przygotować je tak:

 Zimowe szparagi:

korzenie skorzonery i/lub salsefii

woda, sól, kwasek cytrynowy lub sok z cytryny

masło, bułka tarta

Korzenie trzeba obrać w rękawiczkach żeby sokiem nie pobrudzić rąk, a później bez zwłoki zanurzyć je w wodzie. Myjemy i przez 20 minut gotujemy w zakwaszonej i osolonej (jak dla ziemniaków) wodzie. Podczas przygotowania korzenie tracą nieładny brązowy kolor, stają się białe, miękkie i pachnące. Podajemy gorące, polane bułką tartą z masłem.

 

Szczegóły dotyczące przygotowania i uprawy skorzonery oraz innych jarzynek znajdziecie w książce „Bitwa o pietruszkę”.

Empty section. Edit page to add content here.

kotlety z jarmu¬u rysunekChipsy z jarmużu.

Potrzebne będą:

jarmuż,
po 1 łyżce pestek słonecznika, pestek dyni i siemienia lnianego,
1 łyżka oliwy,
sól.

Nagrzać piekarnik do 150 stopni a jarmuż przygotować podobnie jak w przepisie wyżej. Nie trzeba gotować. Osuszyć, porwać na kilkucentymetrowe kawałki, wymieszać w misce z oliwą. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Układać liście blisko siebie, posypać pestkami, solą. Piec z  włączonym termo obiegiem w 150 stopniach przez 5-7 minut, ale pilnować, by się liście nie przypaliły.
Najlepiej smakują gorące, ale i kilka godzin później są również bardzo smaczne
(źródło: kuchniawformie.pl)

dyniaDynia spod grilla.

Potrzebna:

dynia  prosto z ogrodu,

tarty parmezan,

sól, pieprz,

dobra oliwa.

Naczynie żaroodporne skropić oliwą i wsypać do niego dynię pokrojoną w kostkę; jakieś dwa na dwa centymetry. Odrobiną soli i odrobiną pieprzu posypujemy, skrapiamy z wierzchu oliwą i pieczemy pod grillem /minimum 200 stopni/ nie dłużej niż dwadzieścia minut. Po tym czasie dynię posypujemy startym parmezanem i wstawiamy na kolejnych pięć minut grillowania.

I tak mamy pyszny dodatek do głównego dania lub przekąskę na imprezę. Wszyscy  po tej srowej dyni paluchy oblizują, a o jeszcze najczęściej proszą, wówczas gdy kostka zrobiona z dyni piżmowej „Butternut’ lub ‘Muscade de Provence”, albo z odmiany ‘Ambar’ o zielonej skórce i ciemnopomarańczowym miąższu.

W stosownej porze roku czyli wiosną, nasiona tych odmian znajdziecie w moim sklepie.

szklankaherbaty czuksanow1Herbata Zimowa

Przyszły styczniowe mrozy. Moją herbatę piję teraz w wersji „zimowej”, która pobudza do działania i rozgrzewa.

Filiżanka herbaty:

Baza – ulubiona czarna herbata,

plaster pomarańczy (grubość plastra zależy od nas),

2-3 goździki,

łyżeczka miodu naturalnego,

Wodę gotujemy i zaparzamy czarną herbatę. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy, przyciskamy pomarańczę łyżeczką, aby puściła sok.  Goździki pomagają na bolące gardło.

Czasem dodaję odrobinę imbiru, który dodatkowo rozgrzewa.

 

Inne ciekawe przepisy:

http://www.kuchnia-kuchnia.pl/pl8/teksty555

http://tasteofmyday.blogspot.com/2014/10/rozgrzewajaca-zimowa-herbata-z-imbirem.html